Faceți căutări pe acest blog

Noapte buna Ceausescu!...Neata' buna dom' Basescu!

     
      Cine suntem si ce ne defineste? Care sunt legaturile dintre trecutul, prezentul si viitorul nostru? Ce au avut romanii in timpul comunismului si ce au in democratie? Cine a fost Ceausescu si cine este Basescu? Toate acestea si multe altele sunt intrebarile ce macina actuala generatie si viitorul acesteia.
      Noi, romanii, avem un loc aparte in "mitologia" mondiala. Intotdeauna am avut; sau cel putin asa ne place sa credem. De aceea speram ca cei din jur sa ne vada cel putin pe atat de bine pe cat ne vedem noi. Aderam la NATO, aderam la UE, aderam cam la tot ce are lipici. Desi Romania ofera cam putin la momentul actual, din punct de vedere economic, romanul crede in continuare intr-un viitor mai bun si spera ca poate reclamele "cu 10% mai mult" au un sambure de adevar si poate o ancora in realitate.
      Pornind de la momentul '89, cand nu mai aveam nici o datorie externa si toti banii intrau in conturile noastre, cand Ceausescu oferea la fel de multe locuri de munca precum bancile ofereau imprumuturi in 2007-2008, cand tot romanul avea o casa si un trai decent, putem spune ca din acel moment si pana acum povestea a devenit putin mai sumbra si a deviat putin de la traseul initial. Promisiunile lui Iliescu, propaganda lui Constantinescu si a "urmasilor" ne-au adus in momentul Basescu. Probabil inspirandu-se din ofertele de primavara de la marile companii, presedintele Basescu s-a gandit sa taie si el ba 10%, ba 15%, ba chiar 25% din "produs" asa incat profesorii, bugetarii si pensionarii sa se acomodeze cu expresia "cand ne-o fi mai greu, asa sa ne fie!". Daca atunci aveam bani da nu aveam destule banane, acum avem papaya si mango dar 'ioc bani sa le cumparam. Bine ar fi daca am putea face leasing la faina, ulei si "alte d'astea"; asa, ar fi mai bine pentru toata lumea: bancile si companiile si-ar face norma si romanu' si-ar umple burta, ca doar suntem romani si la noi "mancarea-i mancare!".
      Daca ar vedea "tovarasul" Ceausescu ce s-a ales de preaslavita Romanie s-ar intoarce su stimabila cu tot si ar umple temnitele noastre romanesti. Nu are rost sa comparam statutul de ucenic de cizmar al "tovarasului" cu cel de fiu de ofiter a lui Base'. La urma urmei cei 2 provin din ere diferite si clase sociale cel putin la fel de diferite. In acelasi mod ar fi de prisos sa incercam sa comparam incidentul de la Vadu Rosca cu Dosarul Flota sau Programul de sistematizare rurala cu fondurile UE. Toate acestea tin de spiritul celor care se intreaba, restul sunt doar pareri ostentative.
      Acestea fiind spuse nu pot decat sa inchei evlavios fata de romani cu o intrebari care pare tot mai pragmatica: in acest moment, care parte a baricadei promite - '89 sau 2011?


"Sa traiti bine!", "tovarasi" !

Viitorul suna...romaneste!

      Se pare ca in Romania criza dureaza mai mult decat oriunde. Poate si-a facut un "cuib" destul de comod iar "vanatorii" din parlament nu prea se obosesc sa il distruga. Mi se pare totusi confuz, protagonist fiind in acest teatru de strada supranumit "alegeri prezidentiale", sa aleg un politician cu spirit si "vanjos" intr-atat incat sa ma reprezinte pe mine si poporul roman atat la nivel national cat si international. Mai marii Romaniei intotdeauna au avut un cuvant de spus, numai ca nu au ales cuvantul bun.
      Avem europarlamentarii destul de "invatati", scoliti la cel mai inalt nivel in cele mai bune universitati; un exemplu ar fi Elena Basescu, fiica presedintelui, dar putem spune cu mana pe inima ca ea nu prea a avut "succesuri" la nivel mondial.
      Desigur Vanghelie, primar si "politicean" de seama, prezinta o multitudine de analfabetisme demne de scrieri istorice, poate fara precedent in lumea celor care cred ca ei, "cei de sus", ne pot inca ajuta sa trecem peste greutatile zilei de maine. Si totusi, cu toate acestea, nimeni nu ia masuri indeajuns de drastice pentru ca guvernantii sa fie cel putin la un nivel intelectual egal cu cel al "profesorilor de rand".
      Lasand la urma ce e mai bun nu putem sa trecem cu vederea "suvita prezidentiala" care isi joaca rolul carismatic. Plecand de la un om cu potential, stimabilul nostru presedinte, asa controversat cum era promitea ca Romania viitorului sa fie cel putin mai buna decat cea din prezent. Sa nu uitam de rusinea pricinuita poporului roman din momentele cand Basescu a fost refuzat de Nicolas Sarkozy sau de Silvio Berlusconi din pricina unor "neintelegeri" privitoare la acest nou grup etnic originar din India medievala, si anume romii (rromii), ce se naste din cenusa unei Romanii indelung uzurpate de acestia.
      Sa mi se scuze nervul, opinia si ghilimelele atribuite, dar viitorul nu ne permite sa vorbim indeajuns de clar pentru a fi "limpezi" si concreti in multe din opiniile publice. Viitorul este inca si va fi un subiect destul de delicat pentru romani.


Acestea fiind spuse, "Sa traim bine!"

Ce trista e viata pentru unii...:)):))

Cat de "crestin" te simti?

      Creștinismul este una din cele trei religii monoteiste contemporane, alături de iudaism si islam. Considerând împreună catolicii, protestantii si ortodocsii sub eticheta globală de "creștini", religia acestora este actualmente la nivel mondial cea mai importantă din punct de vedere numeric. Islamul, cealaltă religie monoteistă derivată din tradiția religioasă iudaică, este a doua ca pondere numerică a adepților în lume.
      Cuvântul "creștin" vine din limba latină populară, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este considerat în religia creștină ca fiind Mesia și fiul lui Dumnezeu. Cuvântul "Hristos", în limba greaca Χριστός Christós, "cel uns", este traducerea din limba ebraica  a cuvântului משיח Mașiah (arabă مَسيح Masīh).
      Dar ce se intampla astazi cu crestinismul si cu credinta, in general? Unde sunt oamenii care se roaga doar pentru a se simti mai aproape de Dumnezeu si unde sunt cei care cauta izbavirea? Peste tot in jur oamenii sunt ocupati cu munca, familia, problemele si banii si cu aceasta ocazie uita de tot ce inseamna credinta in aceeasi masura in care uita de origini si de cine suntem noi cu adevarat. Nimeni nu e partinitor dar in lumea secolelor ce urmeaza se pare ca tot ce inseamna religie paleste in fata tehnologiei si nepasarii multora dintre noi.
      Desi "stiinta vs. religie" pare un mit poate invechit, impactul sau va avea aproape intotdeauna efectul scontat. Desi sunt multi cei ce cred fiindca "trebuie sa creada", la fel de multi sunt si cei care cred cu adevarat. Suntem inca in criza economica dar batranii si "credinciosii" nu se sfiesc sa doneze zeci si sute de mii de RON bisericii. Mai nou, unii dintre ei isi stabilesc un anumit procent din salariu pe care il dau fara sa se gandeasca de doua ori; familii cu 2, 3 copii, poate si mai multi, traiesc si isi pun speranta in religie si intr-un viitor mai bun. Daca statul roman e inca in dubii cum sa faca bani pentru a acoperi toate nevoile recomand cu caldura constructia catorva zeci de biserici "bugetare" la care probabil nu o sa mai fie nevoie sa taie 25% din venit. "Doamne ajuta!"

"Sa traiti bine!" Amin.

Cine e mai mare si mai mare?

      In urma cu cateva saptamani la Bucuresti, in Piata Constitutiei a avut loc concertul Shakirei. Pentru a doua oara in Bucuresti si in Romania in cadrul turneului ei mondial, Shakira a electrizat intreaga capitala si implicit intreaga Romanie. Desi biletele aveau preturi ce atingeau 370 RON, fanii nu s-au lasat intimidati si au vrut sa o intalneasca pe diva in realitate. Entuziasmul fanilor a fost repede sfaramat, in seara concertului, de o ploaia care a tinut destul de mult si cu aceasta ocazia a intarziat si inceperea concertului cu jumatate de ora, timp in care multi admiratori nici nu au clintit in fata ploii.
      Si cu bune, si cu rele pana la urma concertul si-a urmat cursul mult asteptat iar fanii s-au bucurat de prezenta artistei, in ciuda pneumoniei si frigului.
     Nu la mult timp, a avut loc concertul Innei care, in aceeasi masura cu cel al Shakirei a creat valuri destul de mari printre fanii romani. Dupa cum am precizat mai sus, acesta a fost al doilea concert al Shakirei in Romania; dar stiti ce mi se pare cu adevarat frapant? Oficial, concertul tinut de Inna in Bucuresti este primul concert al artistei in Romania. Pe 17 mai la Arenele Romane au participat in deschiderea concertului Play & Win, apoi Akcent si Alex Velea cu Smiley. Toti acestia fiind artisti foarte cunoscuti si oarecum vechi in domeniu (cel putin mai vechi decat Inna) au eclipsat concertul vedetei pentru noi, "unbelievers-ii", si deasemenea intreaga prestatie a artistei. Macar de aceasta data engleza nu a "ingropat" presupusa pricepere a Innei in fata fanilor.
      Gafele Innei au ajuns şi ele virale pe internet. Într-un interviu acordat unui post maghiar de televiziune, Inna şi-a trădat neajunsurile, ea având unele exprimări stângace în limba engleză.Cu toate acestea, fanii care şi-au exprimat părerile la secţiunea de comentarii i-au luat apărarea, precizând că filmarea este vecheşi că Inna este mult mai pricepută la engleză acum. "Interviul este de acum doi ani... ea recunoaşte că nu ştia să vorbească în engleză, iar acum se descurcă foarte bine", spune un admirator. 

Facebook vs. Messenger

      Cine esti, unde locuieti, esti intr-o relatie sau nu, ce te intereseaza si multe alte informatii cu caracter personal sau mai putin personal (depinde de tine) isi au locul de onoare pe profilul tau de Facebook.
Vrei sa afli ceva despre cineva? Vrei sa iti faci prieteni noi? Toate acestea si multe altele le poti gasi intr-un singur loc: Facebook.
     Cum a ajuns ideea unui student atat de departe, de ce a prins atat de bine la intreaga generatie si ce parere au cei care nu utilizeaza, toate sunt intrebari la care multi dintre noi ar vrea sa afle raspunsul. La prima vedere facebook-ul pare cel putin un fel de Hi5 iar unii il numesc "un hi5 reinventat".

        Fie ca esti de parte Facebook-ului, fie de cea a Messenger-ului cu siguranta esti de partea cuiva. In ziua de astazi tehnologia si comunicarea in general a evoluat atat de mult incat e mai bine sa ai o intalnire online sau sa bei o cafea in Sims decat sa faci acestea si multe alte lucruri in realitate. "Ai un id de mess? " - intrebarea ultimului deceniu intalnita la fiecare pas, in fiecare moment in care intalneai pe cineva nou; o intrebare care acum a degenerat in - "Ai un id de Facebook?".
      Fie ca e vorba de smartphone sau tableta, utilizatorii au cel putin unul din cele 2 programe instalate (de cele mai multe ori amandoua) pentru a putea fi online, la curent cu orice modificare. Am devenit atat de dependenti de tehnologie si tot ce o inconjoara incat am uitat sa socializam. Ceea ce e si mai rau este faptul ca asta invata copii nostri de la noi si ai lor de la ei iar tot ce ramane in urma sunt niste biti care se prea poate sa se piarda pentru totdeauna la o apasare de buton!

Asa ca ai grija pe ce apesi. Numai bine!

Intre realitate si...Romania

      Suntem romani, deci traim in Romania. Ne mandrim cu ce a fost tara noastra odata dar acum am ajuns sa ne ascundem dupa deget si mai cu o jumatate de gura sa regretam vremurile cand eram "tovarasi".
      Cata realitate si cata fantezie a fost cu adevarat in revolutia din '89? De ce s-a vorbit 20 de ani despre aceasta ca despre o mantuire? Care este adevarul si cine il ascunde? La aproape 22 de ani de atunci Romania s-a "extins" considerabil. "Tovarasul" Ceausescu ar fi mandru sa afle ca in ziua de azi "avem" o bucata considerabila din Italia, am cucerit ceva, ceva si din Spania si acum incercam sa migram usor, usor inspre Maria Britanie si taramurile ei misterioase.
      Suntem in criza financiara, banii sunt din ce in ce mai putini, locurile de munca dispar de sub ochii nostrii ca si cum nu ar fi fost vreodata acolo iar "industria" noastra nu mai e demult industrie. Intr-o paralela cu '89 cand pe langa faptul ca nu mai aveam nici o datorie externa, aveam si un export considerabil pe care faceam economii interne, acum, in 2011 datoriile noastre externe sunt de miliarde de euro si cresc in continuare. Mai nou, "saracia" i-a orbit pe parlamentarii romani care nu mai vad potential si nici nu vor sa vada datele care indica multiple posibile exploatari pe intreg teritoriul Romaniei pornind de la petrol, cherestea si pana la gaze de sist, renumitele gaze a fi considerate energia viitorului. Nu-i nimic; daca ai nostri nu vad, "ai lor" vad. Mai precis, o multitudine de straini investesc destul de puternic in zone ale Romaniei, le cumpara si le exploateaza si fac descoperiri "socante" cum ca am avea resurse foarte importante, de ordinul miliardelor de euro.  
      Basescu la putere, Boc impinge de la spate si usor ne indreptam spre un viitor sumbru, poate prea sumbru pentru urmasii nostri. Ca sa mai facem si haz de necaz, voi incheia intr-un mod pozitiv si daca nu o stiati pe asta, o aflati acu: Boc nu a fost nascut; pe el l-au gasit intr-un ou Kinder! 

Voie buna!