Faceți căutări pe acest blog

Cat de "crestin" te simti?

      Creștinismul este una din cele trei religii monoteiste contemporane, alături de iudaism si islam. Considerând împreună catolicii, protestantii si ortodocsii sub eticheta globală de "creștini", religia acestora este actualmente la nivel mondial cea mai importantă din punct de vedere numeric. Islamul, cealaltă religie monoteistă derivată din tradiția religioasă iudaică, este a doua ca pondere numerică a adepților în lume.
      Cuvântul "creștin" vine din limba latină populară, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este considerat în religia creștină ca fiind Mesia și fiul lui Dumnezeu. Cuvântul "Hristos", în limba greaca Χριστός Christós, "cel uns", este traducerea din limba ebraica  a cuvântului משיח Mașiah (arabă مَسيح Masīh).
      Dar ce se intampla astazi cu crestinismul si cu credinta, in general? Unde sunt oamenii care se roaga doar pentru a se simti mai aproape de Dumnezeu si unde sunt cei care cauta izbavirea? Peste tot in jur oamenii sunt ocupati cu munca, familia, problemele si banii si cu aceasta ocazie uita de tot ce inseamna credinta in aceeasi masura in care uita de origini si de cine suntem noi cu adevarat. Nimeni nu e partinitor dar in lumea secolelor ce urmeaza se pare ca tot ce inseamna religie paleste in fata tehnologiei si nepasarii multora dintre noi.
      Desi "stiinta vs. religie" pare un mit poate invechit, impactul sau va avea aproape intotdeauna efectul scontat. Desi sunt multi cei ce cred fiindca "trebuie sa creada", la fel de multi sunt si cei care cred cu adevarat. Suntem inca in criza economica dar batranii si "credinciosii" nu se sfiesc sa doneze zeci si sute de mii de RON bisericii. Mai nou, unii dintre ei isi stabilesc un anumit procent din salariu pe care il dau fara sa se gandeasca de doua ori; familii cu 2, 3 copii, poate si mai multi, traiesc si isi pun speranta in religie si intr-un viitor mai bun. Daca statul roman e inca in dubii cum sa faca bani pentru a acoperi toate nevoile recomand cu caldura constructia catorva zeci de biserici "bugetare" la care probabil nu o sa mai fie nevoie sa taie 25% din venit. "Doamne ajuta!"

"Sa traiti bine!" Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu