Faceți căutări pe acest blog

Noapte buna Ceausescu!...Neata' buna dom' Basescu!

     
      Cine suntem si ce ne defineste? Care sunt legaturile dintre trecutul, prezentul si viitorul nostru? Ce au avut romanii in timpul comunismului si ce au in democratie? Cine a fost Ceausescu si cine este Basescu? Toate acestea si multe altele sunt intrebarile ce macina actuala generatie si viitorul acesteia.
      Noi, romanii, avem un loc aparte in "mitologia" mondiala. Intotdeauna am avut; sau cel putin asa ne place sa credem. De aceea speram ca cei din jur sa ne vada cel putin pe atat de bine pe cat ne vedem noi. Aderam la NATO, aderam la UE, aderam cam la tot ce are lipici. Desi Romania ofera cam putin la momentul actual, din punct de vedere economic, romanul crede in continuare intr-un viitor mai bun si spera ca poate reclamele "cu 10% mai mult" au un sambure de adevar si poate o ancora in realitate.
      Pornind de la momentul '89, cand nu mai aveam nici o datorie externa si toti banii intrau in conturile noastre, cand Ceausescu oferea la fel de multe locuri de munca precum bancile ofereau imprumuturi in 2007-2008, cand tot romanul avea o casa si un trai decent, putem spune ca din acel moment si pana acum povestea a devenit putin mai sumbra si a deviat putin de la traseul initial. Promisiunile lui Iliescu, propaganda lui Constantinescu si a "urmasilor" ne-au adus in momentul Basescu. Probabil inspirandu-se din ofertele de primavara de la marile companii, presedintele Basescu s-a gandit sa taie si el ba 10%, ba 15%, ba chiar 25% din "produs" asa incat profesorii, bugetarii si pensionarii sa se acomodeze cu expresia "cand ne-o fi mai greu, asa sa ne fie!". Daca atunci aveam bani da nu aveam destule banane, acum avem papaya si mango dar 'ioc bani sa le cumparam. Bine ar fi daca am putea face leasing la faina, ulei si "alte d'astea"; asa, ar fi mai bine pentru toata lumea: bancile si companiile si-ar face norma si romanu' si-ar umple burta, ca doar suntem romani si la noi "mancarea-i mancare!".
      Daca ar vedea "tovarasul" Ceausescu ce s-a ales de preaslavita Romanie s-ar intoarce su stimabila cu tot si ar umple temnitele noastre romanesti. Nu are rost sa comparam statutul de ucenic de cizmar al "tovarasului" cu cel de fiu de ofiter a lui Base'. La urma urmei cei 2 provin din ere diferite si clase sociale cel putin la fel de diferite. In acelasi mod ar fi de prisos sa incercam sa comparam incidentul de la Vadu Rosca cu Dosarul Flota sau Programul de sistematizare rurala cu fondurile UE. Toate acestea tin de spiritul celor care se intreaba, restul sunt doar pareri ostentative.
      Acestea fiind spuse nu pot decat sa inchei evlavios fata de romani cu o intrebari care pare tot mai pragmatica: in acest moment, care parte a baricadei promite - '89 sau 2011?


"Sa traiti bine!", "tovarasi" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu